Glasparelen

Precieze deformatie van het oppervlak

Eigenschappen glasparelen

 • Strenge Zweedse kwaliteitsnormen
 • Optimale verbetering van mechanische eigenschappen product
 • Uiterst geschikt voor RVS (Roestvaststaal of roestvrijstaal)
 • Perfect voor voedings- en cosmetische industriële producten
Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden van
glasparelen bij Kalfsvel!

Geen eigen transport? Wij zijn u graag van dienst!

Neem gerust contact met ons op via de contactpagina om de mogelijkheden te bespreken.

0
We gebruiken hiervoor glazen kogels van 40 – 70 µm en 100 – 200 µm

Glasparelen (glasparelstralen of micropeenen) is een bewerkingstechniek waarbij een object gestraald wordt met fijne glas korrels (glasparels). Hierdoor worden de mechanische eigenschappen verbeterd. Wordt er daarentegen gebruikgemaakt van gebroken glaskorrels, dan wordt het oppervlak ontdaan van verontreinigingen en opgeruwd. In dat geval is de bewerking gelijk aan die van staalstralen (gritstralen of zandstralen). In plaats van grit wordt dan glas gebruikt. Het is dus zeer belangrijk om bij het glasparelstralen, om het oppervlak te verbeteren, geen gebroken glazen korrels te gebruiken.

Het proces

Verbeteren mechanische eigenschappen (glasparelstralen)

Nadat het object is ontdaan van verontreinigingen, worden met behulp van perslucht met een relatief lage druk, glazen kogels van 40 – 70 µm en 100 – 200 µm op het oppervlak geschoten.

Hierdoor ontstaat in het oppervlak een koud deformatie (versteviging) waardoor het gladder en harder wordt. Ook neemt hierdoor de bestendigheid tegen verschillende corrosievormen, zoals spanningscorrosie en corrosievermoeiing toe.

Kenmerken

Kenmerk van het glasparelstralen is dat het de ruwheid van het oppervlak vermindert. De hoogte van de toppen en de diepte van de dalen, blijven na het stralen ongeveer gelijk. De oppervlakte is echter gladder en er zal daardoor minder vuil aan hechten. Vergeleken met een mechanisch gepolijst oppervlak, blijkt dat op macroschaal de ruwheid groter is. Echter op microschaal is de ruwheid vergelijkbaar met een gepolijst oppervlakte en dit is belangrijk voor een goede aanhechting.

Glasparelen
glasparelen-object-kalfsvel-metaalcoating
glasparelen-4-kalfsvel-metaalcoating

Varianten van glasparelen – glasparelstralen

 • Glasstralen. Hier wordt het oppervlak gestraald met gebroken glaskorrels (glasgranulaat). Deze hebben scherpe randen, waardoor het object met abrasie (wegslijten door mechanische beweging zoals wrijving of schrapen) wordt gereinigd. Door het object onder een hoek van ongeveer 45 graden met gebroken glaskorrels te stralen, worden de verontreinigingen van het oppervlak verwijderd. De gebroken glaskorrels bezitten scherpe breukvlakken die schrapen over het oppervlak en verwijderen op die manier de verontreinigingen. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
 • Glasparelstralen. Het object wordt gestraald met zuiver ronde glaskorrels. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen van het object verbeterd.
 • Grit- of staalstralen. Stralen met grit, korund of staalkorrels.
 • Keramisch parelen. In plaats van glazen korrels worden keramische korrels gebruikt. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
 • Micro cleanen. Het oppervlak wordt onder een hoek van 45 graden geraakt om de verontreinigingen van het oppervlak weg te schieten. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
 • Shotpeenen. Het oppervlak wordt onder een hoek van 90 graden (loodrecht op het oppervlak) met “shot” (hagel, metaal, glaskorrels, RVS et cetera) gestraald om de eigenschappen van het oppervlak te verbeteren. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
 • Satineren. Het glanzend maken van het oppervlak. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).

Toepassing en voordeel

Glasparelen of glasparelstralen kan worden toegepast als een voorbehandeling op het lakken van vrijwel alle non-ferro materialen. Voor roestvast staal en aluminium is het vaak de eindbewerking. Het wordt vaak toegepast bij cilinders, afsluiters en in de procesindustrie. Glasparelen is een relatief goedkoop en eenvoudig toe te passen proces.

Benieuwd wat Kalfsvel Coating voor u kan betekenen, of heeft u nog vragen na het lezen van de informatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord en/of beantwoorden graag uw mail.

Contact opnemen