Glasparelen – Food grade glasparelen < 0.8

Glasparelen wordt bij Kalfsvel Coating met een unieke en enkel
door Kalfsvel gepatenteerde straalmethode met glasparels uitgevoerd.

Eigenschappen glasparelen

  • Optimale verbetering van mechanische eigenschappen product
  • Uiterst geschikt voor RVS (Roestvaststaal)
  • Zeer geschikt voor voedings- en farmaceutische industrie
Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden van
glasparelen bij Kalfsvel!

Geen eigen transport? Wij zijn u graag van dienst!

Neem gerust contact met ons op via de contactpagina om de mogelijkheden te bespreken.

0
We gebruiken hiervoor glazen kogels van 40 – 70 µm en 100 – 200 µm

 

Glasparelen

Deze methode van glasparelen zorgt voor een uniform vrij van vlekken oppervlak die tevens rein- en reinigbaarder is dan een standaard glasparelmethode. Deze unieke methode is door jaren van testen uitgewerkt en gerealiseerd door Kalfsvel Coating.  De vraag van onze klanten is het verzorgen van een glasparel straalmethode waarbij het uiterlijk en de reinigbaarheid voorop staat. Hierdoor is het werkstuk niet alleen veel fraaier maar ook veel duurzamer dan een standaard gepareld werkstuk.

Dit komt o.a. door de uniek gepatenteerde straalunit. Hierbij worden van het te behandelen oppervlak, de pieken afgerond en de dalen opengezet zonder caviteiten op microschaal. De caviteiten zijn zo klein dat de verontreiniging zich alleen op de pieken kan afzetten, hierdoor is het reinigen van het oppervlak een veel simpeler, goedkoper en duurzamere zaak. Ook voorkomt onze standaard gepatenteerde glasparel straalmethode aerosol , dit is het vasthechten van microscopische verontreiniging in de atmosfeer aan het RVS.

Food Grade Glasparelen

Voor de voedsel- en farmaceutische industrie hebben wij ook de food grade glasparel methode ontwikkeld. Met deze vrij van water glasparelmethode is een door Kalfsvel een gepatenteerde methode ontwikkeld waarbij de oppervlakte Ra tussen de 0.2 – 0.6 gerealiseerd kan worden.

De industrie voor RVS food grade norm (EHDGE) schrijft voor food grade een Ra < 0.8 voor. Deze waarde kunnen wij aantoonbaar en met uiterste precisie behalen. Kalfsvel heeft hiermee een unieke droog straal glasparelmethode voor de food en farmaceutica ontwikkeld die wij u graag aanbieden.

Het proces

Verbeteren mechanische eigenschappen (glasparelstralen)

Nadat het object is ontdaan van verontreinigingen, worden met behulp van perslucht met een relatief lage druk, glazen kogels van 40 – 70 µm en 100 – 200 µm op het oppervlak geschoten.

Hierdoor ontstaat in het oppervlak een koud deformatie (versteviging) waardoor het gladder en harder wordt. Ook neemt hierdoor de bestendigheid tegen verschillende corrosievormen, zoals spanningscorrosie en corrosievermoeiing toe.

Kenmerken

Een belangrijk kenmerk van glasparelstralen is het verminderen van de ruwheid van het oppervlak. Bij het behandelen van het oppervlak, blijven de hoogte van de toppen en de diepte van de dalen, na het stralen ongeveer gelijk. Het oppervlakte is echter gladder en er zal daardoor minder vuil aan zich hechten. Als je deze methode vergelijkt met een mechanisch gepolijst oppervlak, dan blijkt dat op macroschaal de ruwheid groter is. Op microschaal echter, is de ruwheid vergelijkbaar met een gepolijst oppervlak wat weer erg belangrijk is voor een goede aanhechting.

Glasparelen
glasparelen-object-kalfsvel-metaalcoating
glasparelen-4-kalfsvel-metaalcoating

Varianten van glasparelen – glasparelstralen

  • Glasstralen. Hier wordt het oppervlak gestraald met gebroken glaskorrels (glasgranulaat). Deze hebben scherpe randen, waardoor het object met abrasie (wegslijten door mechanische beweging zoals wrijving of schrapen) wordt gereinigd. Door het object onder een hoek van ongeveer 45 graden met gebroken glaskorrels te stralen, worden de verontreinigingen van het oppervlak verwijderd. De gebroken glaskorrels bezitten scherpe breukvlakken die schrapen over het oppervlak en verwijderen op die manier de verontreinigingen. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
  • Glasparelstralen. Het object wordt gestraald met zuiver ronde glaskorrels. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen van het object verbeterd.
  • Grit- of staalstralen. Stralen met grit, korund of staalkorrels.
  • Keramisch parelen. In plaats van glazen korrels worden keramische korrels gebruikt. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
  • Micro cleanen. Het oppervlak wordt onder een hoek van 45 graden geraakt om de verontreinigingen van het oppervlak weg te schieten. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
  • Shotpeenen. Het oppervlak wordt onder een hoek van 90 graden (loodrecht op het oppervlak) met “shot” (hagel, metaal, glaskorrels, RVS et cetera) gestraald om de eigenschappen van het oppervlak te verbeteren. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).
  • Satineren. Het glanzend maken van het oppervlak. (Niet uitgevoerd bij Kalfsvel Coating).

Toepassing en voordeel

Glasparelen of glasparelstralen kan worden toegepast als een voorbehandeling op het lakken van vrijwel alle non-ferro materialen. Voor roestvast staal en aluminium is het vaak de eindbewerking. Het wordt vaak toegepast bij cilinders, afsluiters en in de procesindustrie. Glasparelen is een relatief goedkoop en eenvoudig toe te passen proces.

Benieuwd wat Kalfsvel Coating voor u kan betekenen, of heeft u nog vragen na het lezen van de informatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord en/of beantwoorden graag uw mail.

Contact opnemen