Poedercoaten van metaal; het verantwoorde en betere alternatief voor natlak

Kalfsvel Metaalcoating is de specialist in coating. Al sinds ’60 conserveren we metalen constructies en installaties. Maar waar we in die beginjaren standaard natlak gebruikten, stappen we nu volledig over op poedercoaten. Een duurzame keuze voor iedereen; poedercoaten is beter voor het milieu en op alle fronten beter dan natlak. En met onze nieuwe poedercoatinstallatie, één van de grootste in Nederland, kan nu iedereen kiezen voor het verantwoorde, duurzame en uitstekende poedercoaten.

Meer weten? Neem contact op!

Poedercoaten of natlak?

Een metalen object conserveren met poedercoat of met natlak levert in beginsel een ongeveer gelijke kwaliteit op. Toch heeft poedercoaten onze voorkeur. Omdat het milieuvriendelijker is en veel langer de gewenste kwaliteit ook behoudt. Dit zijn een paar van de belangrijkste voordelen van poedercoaten:

  • Het bevat geen milieubelastende stoffen, natlak bevat 30% tot 70% oplosmiddelen

  • De doorlooptijd is een paar uur waarna het direct klaar is voor gebruik, met natlak duurt dat 1 tot 2 weken

  • Als er toch schade is, dan is het makkelijk en snel bij te werken

  • De gemiddeld verwachte levensduur is ruim 30 jaar

Poedercoaten is dus duidelijk en aantoonbaar veel duurzamer dan natlak.

Milieuvriendelijk metaalcoaten

Al sinds eind jaren ’90 wil Cees Kalfsvel stoppen met natlak. De in die tijd meest gangbare methode om metaal te coaten. Maar vanwege de vele nadelen van natlak, zoals de schadelijke stoffen, begon het Kalfsvel steeds meer tegen te staan. De verf die bij natlak gebruikt wordt, bestaat voor wel 30% tot 70% uit oplosmiddelen. Terwijl we met milieuvriendelijker metaalcoaten het milieu veel minder belasten. Iets dat we belangrijk vinden voor de kinderen en de toekomst!

Nadelen natlak

Daarnaast kent natlak nog meer nadelen. Zo vergt het droogproces veel tijd waardoor het tot wel twee weken kan duren voordat een product gebruiksklaar is. Bovendien levert natlak een hard eindresultaat op. Dit klinkt goed maar zorgt er in de praktijk voor dat de coatinglaag kan afbrokkelen waardoor het product kwetsbaar wordt voor corrosie. Ook is er voor metaalcoaten met natlak meer product nodig en meer lagen verf om eenzelfde resultaat als met poedercoaten te bereiken. Hierdoor werd natlak in de praktijk al snel duurder dan poedercoaten.

Poedercoaten: beter voor het milieu

Poedercoaten wordt vaak als alternatief van natlak omschreven, maar dat doet eigenlijk geen recht aan de kwaliteit van deze coating. Het is beter dan natlak. Allereerst is het beter voor het milieu doordat het helemaal geen oplosmiddelen bevat.  Ook is het zuinig in gebruik. Er is dus geen verlies waardoor niet onnodig materiaal wordt gebruikt. En doordat het taai is, brokkelt het niet af. Poedercoaten is daardoor duurzamer en beter voor het milieu. Dubbel zo goed dus!

De voordelen van poedercoaten

Poedercoaten heeft nog meer voordelen. Zo dekt het ook de moeilijk bereikbare punten heel erg goed waardoor er geen zwakke plekken in het materiaal zijn. Er zijn maar twee lagen nodig voor buitenexpositie met een goed eindresultaat en het is direct gebruiksklaar. Dit laatste is een belangrijk voordeel; doordat het object geen tijd nodig heeft om uit te harden, is er ook geen risico dat tijdens het uitharden er toch nog een beschadiging optreedt. De beschermende coating is dus direct intact, gebruiksklaar en blijft ook beschermend.

Een van de grootste poedercoatinstallaties

Om duurzamer te werken, zijn we bij Kalfsvel continu bezig met het verbeteren van onze processen. Zo hebben we nu nieuwe installaties aangeschaft om geheel over te kunnen stappen naar poedercoaten. Hiermee verbruiken we minder materiaal, is er bijna geen verspilling meer en worden geen schadelijke stoffen meer gebruikt. De nieuwe installatie is bovendien een van de grootste van Nederland. Vrijwel elk object kan daardoor bij Kalfsvel gecoat worden!

Innovatie bij Kalfsvel Metaalcoating

Duurzamer werken vereist innovatie, en daar zijn we bij Kalfsvel ook altijd mee bezig. Dat blijkt uit onze keuze voor het poedercoaten, maar ook uit onze eigen innovatie: het Rotin® glasparelen. Een unieke methode met de door ons ontwikkelde Rotin® waarmee iedereen altijd in 1x goed en vlekvrij roestvast en stalen objecten kan stralen. Ook als het hele grote oppervlaktes zijn. Met deze revolutionaire uitvinding zorgen we voor een superstrak oppervlak met voldoende adhesie voor de poedercoat. Hierdoor is het een perfecte voorbereiding voor het poedercoaten als daarmee een nog strakkere oppervlakteafwerking gewenst is.

Voorbehandeling bij poedercoating

Voordat de poedercoat wordt aangebracht, wordt het object altijd voorbehandeld. Meestal door te gritstralen met korund. Dit straalmiddel is inert zodat het ook geschikt is voor rvs. Korund is een aluminiumoxide en bevat geen metaaldelen. Er is met deze korund voorbehandeling dus geen risico op contactcorrosie. Is een andere eindafwerking gewenst, dan is een voorbehandeling met Rotin® glasparelen dus ook mogelijk.

Een service die altijd voldoet aan uw standaard

Kalfsvel Metaalcoating wil voor haar klanten de nummer een zijn. Daarom werken we constant aan ons ruime aanbod, duurzame mogelijkheden, de capaciteit en ons betrouwbare netwerk. Vandaar ook dat we zo bewust kiezen voor poedercoating. Bovendien spelen we altijd in op technologische ontwikkelingen in de markt en innoveren we onze services en producten. Zo bieden we onze klanten altijd een service die voldoet aan elke, hoge, standaard.

Kies ook voor duurzaam met poedercoating bij Kalfsvel

Wilt u ook duurzaam en milieuvriendelijk de metalen objecten van uw bedrijf laten conserveren? Kies dan voor poedercoating door Kalfsvel Metaalcoating uit Zaandam. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte of meer informatie.

Lees meer nieuws

Persoonlijk advies nodig?

Ontdek de mogelijkheden van poedercoaten bij Kalfsvel