Unieke samenwerking tussen twee concurrenten

Eigenlijk zijn het twee concurrenten van elkaar. Want, ze vissen in dezelfde vijver. Tóch zitten ze gebroederlijk met elkaar aan tafel. Sterker nog: Cees Kalfsvel, directeur van Kalfsvel Metaalcoating uit Zaandam en Cor de Rover, directeur van KSC International uit Monnickendam, hebben vorig jaar een gezamenlijke VOF opgericht. Coating League. “Wat we individueel niet kunnen, dat kunnen we wel samen”, zegt het tweetal.

Een inspirerende ondernemersles; dat is het sowieso, want je moet toch wel heel sterk in je schoenen staan wil je samen met je concurrent de markt bedienen. Beide bedrijven zijn actief op de coatingmarkt. Of het nu gaat om kleine tuinhekjes of om delen van de Botlekbrug, die in opdracht was aangenomen; de twee zijn er van overtuigd dat metaalcoating, het stralen – ter bescherming van staal – een ware wetenschap is. Om roest te voorkomen en daarmee erger, zoals de noodzaak om eerder je staal te moeten vervangen. Of dat er ongelukken gebeuren.

“We vullen elkaar aan, we gunnen elkaar de business én we klikken met elkaar”

De twee kenden elkaar overigens al wel een aantal jaren, maar vorig jaar is het dan toch tot een entiteit gekomen waarin de gezamenlijke activiteiten zijn ondergebracht. De eigen organisaties – KSC International en Kalfsvel Metaalcoating – blijven ook gewoon bestaan. Cor de Rover: “We zijn ondernemers en we hebben ambitie. We willen onze plek in de markt behouden. Maar we willen vooral dat de uitdagingen van onze opdrachtgevers worden opgelost. Soms ben ik daartoe met mijn organisatie individueel niet in staat. Omdat we bijvoorbeeld bepaalde machines niet hebben. Collega Cees heeft die dan wel, waardoor we het werk toch kunnen doen.” “En zo geldt het ook omgekeerd. We hebben ieder onze eigen specialismen. Soms sluiten deze naadloos op elkaar aan waardoor de opdrachtgever sowieso niet met twee leveranciers te maken heeft. Wij regisseren als het ware, door deze samenwerking, nu in de vorm van een VOF gegoten, de slimme logistiek van werkzaamheden. We vergroten de capaciteit. Niet alleen heel praktisch door onze optelsom maar ook door onze kennis. Want, bij elkaar opgeteld hebben we het hier toch zo maar even over een jaar of 80 ervaring!”

KSC International houdt zich vooral bezig met het gritstralen, het keramisch parelen, schooperen/metalliseren en andere coatingtechnieken. “Daarnaast zijn we uiteraard volop bezig met de advisering van onze klanten”, zo vertelt Cor. KSC werkt voor zowel bedrijven als particulieren.

Kalfsvel Metaalcoating is gespecialiseerd in het metaalcoaten, poedercoaten, het glasparelen en de special coatings zoals autolakfinish. De eindgebruikers zijn heel divers. Van eigenaren van boten, sloepen of grotere tanken, tot aan het Hoogheemraadschap, rederijen van rondvaartmaatschappijen en complete schepen. “De samenwerking heeft ons ook een voordeel opgeleverd ten aanzien van de inkoop”, legt Cees uit. “Daardoor kunnen we nóg concurrerendere tarieven neerleggen.” De twee leggen uit dat ook de medewerkers van de twee organisaties intussen goed op elkaar zijn ingespeeld. “Iedereen ziet het voordeel.”

“Het aanbrengen van een verfcoatingsysteem bestaat voor de meeste klanten van ons uit het stralen en het aanbrengen van twee lagen verf”, legt het ondernemende duo uit. “Dit gebeurt zo snel mogelijk en met de vertrouwde kwaliteit. We werken voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers onder andere in de offshore industrie, zoals Fabricom Oil & Gas, Total, Cofely GDF Suez en Dana. Maar ook voor bedrijven als Shell en NAM, die vanzelfsprekend strikt zijn op alle procedures.”

“Zo moeten alle medewerkers gecertificeerd zijn en er moet ook een NACE gecertificeerd Coating Inspector in het bedrijf aanwezig zijn. Natuurlijk dient alle apparatuur, waar de controles mee worden uitgevoerd, te zijn benoemd en jaarlijks worden gekalibreerd.”

De twee vinden deze strenge procedures volstrekt logisch. “Uiteindelijk is veiligheid van groot belang. Maar we zien ook nog te vaak dat de gevolgen van roestvorming worden onderschat. Het kan ongelukken veroorzaken. En, welke ondernemer wil de levensduur van zijn materiaal niet zo veel mogelijk verlengen?” De twee zien de toekomst goed tegemoet. “Enerzijds is de markt in het afgelopen jaar zeer aangetrokken, anderzijds gaat onze samenwerking nog meer vruchten afwerpen. We vullen elkaar aan, we gunnen elkaar de business én we klikken met elkaar. Dat we op sommige momenten, bij kleinere opdrachten, gewoon weer concurrenten zijn, maakt dan niet uit. De wereld is te groot om het elkaar moeilijk te maken….!”

V.O.F. COATING LEAGUE
E-mail info@coating-league.nl
www.coating-league.nl

BRON:
Website van Het Ondernemersbelang
Artikel (PDF) van “Hét ondernemersbelang”

Lees meer nieuws

Persoonlijk advies nodig?

Ontdek de mogelijkheden van poedercoaten bij Kalfsvel